תצוגה מייסד

לאה קרן צבי לבית הירשהורן

מקצוע: הוראה וחינוך
בן זוג: דוד קרן צבי
ילדים:
תמונה של לאה קרן צבי
אריה-צבי וטובה הירשהורן הגיעו ארצה ממניעים ציוניים עם ארבעת ילדיהם בשנת 1925 מהעיירה גולדינגן, לטביה. זמן קצר לאחר בואם לארץ התיישבו ברעננה ורכשו מחברת אחוזה חמישים דונם אדמה בשטח שהתפרש מרחוב אחוזה ועד רחוב ציפמן של היום.

בשנת 1927 נטע אריה-צבי פרדס על חלקתו והעניק לכל אחד מילדיו חלק מהחלקה. הבת לאה נישאה בשנת 1928 לדוד קרן צבי (בן דודה) ויחד עיבדו את שטח האדמה שלהם בן תשעה דונם. מכיוון שהיה קשה להתפרנס מהפרדס בלבד, יצא דוד לעבודות חוץ שונות כמו: עבודות בניין, קטיף וגיזום, חפירת בורות ביוב וכדומה. לבני הזוג נולדו שני ילדים. דוד התמסר לעבודה החקלאית ולאה, בוגרת סמינר להוראה, החלה לעבוד במושבה הצעירה כגננת וכמורה. לאה הירשהורן היתה הגננת והמורה הראשונה ברעננה. במשך שנים הרביצה חכמה ודעת בילדי המושבה הראשונים ובעיקר החדירה בהם את האהבה לשפה העברית, שבה שלטה היטב כבר מילדותה. על טהרת השפה העברית הקפידה גם בביתה שלה ומיד בהגיעה ארצה היתה הראשונה מבין כל בני המשפחה המורחבת, שעיברתה את השם הירשהורן, שפירושו המילולי הוא קרן צבי. שנים רבות עסקה לאה בהוראה ובחינוך, וגם לאחר שפרשה בשל מחלה הוסיפה ללמד עברית בהתנדבות, במיוחד את העולים החדשים שהגיעו ארצה עם גלי העליה של שנות החמישים.

בתקופת מלחמת העולם השניה שקל דוד למכור את הפרדס, אך בני משפחתו הניאו אותו מהרהורים אלה ועודדוהו להמשיך להחזיק מעמד. להשלמת ההכנסה בתקופה קשה זאת הקימו משק עזר קטן שכלל תרנגולות, ברווזים וירקות לצריכה עצמית.

לאחר המלחמה שיקם דוד את הפרדס בחריצות רבה. במו ידיו ניקה את השטח, גזם, השקה, זיבל והציל את פרדסו. חיי המשפחה נסבו סביב הפרדס כגלגל עונות השנה. כל הצילומים המשפחתיים נעשו בתוך הפרדס או לידו. בחורף נטלו כולם חלק בעבודות הקטיף. באביב משכו ריחות, הפריחה המשכרים מטיילים רבים אל הפרדס, שהפך להיות בשבתות מעין פארק ציבורי. בקיץ מלאכת ההשקיה, שכללה פתיחה וסגירה של הגומות, היתה מלווה במשחקי הילדים במים ובמעשי קונדס.

דוד היה פעיל ב"הגנה" והשתתף בשמירות, אולם הפרדס היה מוקד חייו, גאוותו ואהבתו הגדולה. הוא טיפל בו במסירות והקפיד לשמור על ניקיונו ולטפח את מראהו החיצוני כמו היה זה בית מגורים. דוד עסק בחקלאות כל ימיו. הוא הוסיף לעבוד בפרדסו ולטפחו עד יומו האחרון, ובעשר השנים שלפני פרישתו לגמלאות התמחה בהרכבה ובגיזום עצים ב"יכין-חקל".

דוד הירשהורן ז"ל נפטר בשנת תשל"ד. שנה לאחר פטירתו נמכר הפרדס שכה אהב וטיפח בימי חייו. לאה הירשהורן נפטרה בשנת תשכ"ז.



המידע נלקח מתוך "ספר החקלאים"



















אליעזר יפה 14, רעננה
|
טלפון: 09-7414110, 09-7437045
|
פקס: 09-7411750
דוא"ל: rachelr@raanana.muni.il
|
http://moreshet.raanana.muni.il